ВПЛИВ РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ РОСЛИН НА РІСТ СІЯНЦІВ МОДРИНИ ТОНКОЛУСКАТОЇ - Belela, S.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено вплив різних видів регуляторів росту рослин на ріст сіянців модрини у закритому ґрунті, який значною мірою визначається субстратом. З’ясовано, що залежно від складу останнього, ефективність дії регуляторів росту може істотно змінюватися – від індиферентної до сильно стимулювальної. На показник середньої висоти однорічних сіянців модрини істотно впливають також спосіб підготовки насіння до висіву, наявність припосівного добрива, мульчування посівів, наявність суперабсорбенту. Встановлено, що найефективнішими є максим та мікосан, які забезпечують дружнє проростання насіння, швидке з’явлення сходів, значний вихід стандартного садивного матеріалу, високі біометричні показники рослин. Вплив випробуваних РРР на ріст і якість сіянців модрини відображається таким рядом у порядку зниження ефективності дії: максим → мікосан → циркон → емістим → вермістим.