СТРУКТУРА ДЕПОНОВАНОГО ВУГЛЕЦЮ ВІЛЬХОВИХ ЛІСІВ УКРАЇНСЬКОГО ПОЛІССЯ - Bilous, A.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Представлено результати дослідження депонованого вуглецю в компонентах фітомаси і мортмаси вільхових насаджень Українського Полісся. Розроблено математичні моделі фітомаси стовбурів у корі, гілок у корі, підліску і підросту, живого надґрунтового покриву та мортмаси сухостою, деревної ламані, опаду грубих гілок і підстилки. Встановлено особливості структури депонованого вуглецю надземної рослинної біомаси вільхових насаджень. У молодняках Alnus glutinosa Gaerth. 81 % депонованого вуглецю міститься у фітомасі та 19 % – у мортмасі насаджень. У стиглих вільхових насадженнях частка депонованого вуглецю в компонентах фітомаси зростає до 88 %.