ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ВИМОГ ДО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ПРОБЛЕМИ ЇХ АНАЛІЗУ - Grytsiuk, Yu.I.; Leshkevych, I.F. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Проведено системний аналіз предметної області, результати якої дали змогу достовірно описати нагальні проблеми, які стосуються процедур визначення та аналізу вимог до програмного забезпечення (ПЗ), з’ясовано види діяльності аналітика для ефективного вирішення цих проблем, а також запропоновано основні показники якості майбутнього ПЗ, удосконалено формалізовану модель для реалізації процедур визначення та аналізу вимог до ПЗ. З’ясовано, що успішне функціонування ПЗ багато в чому залежить від правильної організації процесу виконання робіт з визначення та аналізу вимог до нього. При цьому необхідні всі відповідні компетенції потенційні фахівці-аналітики отримують у процесі вирішення конкретних завдань у різних предметних областях як під час навчання, так і протягом виробничої діяльності. Встановлено, що процедура аналізу вимог до ПЗ може бути тривалою та ресурсовитратною, що вимагає від аналітиків детального знання предметної області та застосування тонких психологічних навиків. З’ясовано, що багатьма науковцями і практиками виокремлено такі основні етапи процедури аналізу вимог до ПЗ: визначення зацікавлених сторін у розробленні ПЗ; інтерв’ю із зацікавленими сторонами щодо їхніх потреб від майбутнього ПЗ; спільні сесії визначення вимог до ПЗ; набори вимог до ПЗ у стилі контракту; вимірювані цілі застосування майбутнього ПЗ; прототипи – макети майбутнього ПЗ; прецеденти – технологія документування вимог до ПЗ; специфікація вимог до ПЗ.