ВІДМЕРЛА ДЕРЕВИНА ЯК СУБСТРАТ ДЛЯ РОЗВИТКУ МОХОПОДІБНИХ ЛІСОВИХ УГРУПОВАНЬ - Savytska, A.G. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено епіксильну групу мохів і печіночників у типових ялинових та ялиново-букових угрупованнях Передкарпаття та Ґорґан. Обстежено об’єкти відмерлої деревини (пні та повалені колоди) та визначено стадії розкладання деревини. Встановлено видовий список видів мохоподібних, що використовують відмерлу деревину як субстрат. Він налічує 60 видів. Визначено найпоширеніші епіксили: Tetraphis pellucida, Dicranodontium denudatum, Herzogiella seligeri, Lophocolea heterophylla. Проаналізовано розселення мохоподібних залежно від стадії розкладання гнилої деревини.