ДЕЯКІ ІСТОРИЧНІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Malynovs’ka, O.L.; Mason, S.R.; Chaplyk, O.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Сьогодні новою прогресивною концепцією створення освітньо-інформаційного простору на базі стрімкого розвитку інформаційно-комунікаційних технологій є нова освітня парадигма дистанційної освіти. Кафедра іноземних мов НЛТУ України розпочала вводити елементи дистанційного навчання у вересні 2011 р., коли було створено Форум кафедри іноземних мов. З огляду на це, викладачі кафедри мають певний досвід та деякі напрацювання щодо використання у навчальному процесі технологій дистанційного навчання. Враховуючи деякі напрацювання у цьому аспекті роботи, вважаємо, що під дистанційним навчанням потрібно розуміти таке навчання, яке передбачає синхронний / асинхронний режим екстериторіального формату організації навчального процесу, учасниками якого є: суб’єкт, який навчає і об’єкт, який навчається, у ході якого суб’єктові навчання (викладачеві) належить настановча і підпорядкована роль у процесі навчання об’єкта (студента). Обов’язковою компонентою такого навчального процесу є широке використання ІКТ. Запровадження дистанційного навчання в НЛТУ України дає змогу для викладачів кафедри іноземних мов інтенсивніше втілювати у навчальний процес технології дистанційного навчання на нормативно-правовому, фундаментальному, науковому і прикладному рівнях, тобто ефективніше і результативніше продовжити ту роботу, яку було розпочато сім років тому.