КРИТЕРІЙ СТРУКТУРНОЇ СКЛАДНОСТІ ТА ОЦІНКИ РОЗШИРЕНОЇ ХЕММІНГОВОЇ ВІДДАЛІ ДЛЯ ПРОСТОРОВИХ ОБ’ЄКТІВ - Vozna, N.Ja.; Sydor, A.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Охарактеризовано сучасний стан вирішення проблеми розпізнавання образів на основі теорії Хеммінгової віддалі. Викладено теоретичні основи методів розпізнавання образів. Наведено недоліки відомих методів розпізнавання образів у Хеммінговому просторі. Проаналізовано методи оцінки структурної складності поліфункціональних даних, запропонований критерій та система атрибутів формалізації структуризованих даних. Наведено розрахунки розширеної оцінки Хеммінгової віддалі для просторових об’єктів. Наведено формалізацію відомих методів розпізнавання одномірних образів. Наведено характеристики ансамблів для сукупностей сигналів оптимальних сигнальних просторів. Наведено вирішення задачі оцінки структурної складності поліфункціональних даних на основі вагових коефіцієнтів оцінок інформативності. Представлено кількісну, оптимальну оцінку функціонально-структурної складності компонентів складної системи у вигляді відношення. Реалізовано методи розпізнавання образів на основі оцінки структурної складності. Запропоновано способи кодування атрибутів та розрахунку Хеммінгової віддалі на прикладі символіки гральних карт. Наведено порівняльні діаграми оцінок Хеммінгової віддалі для пар символів, що використовуються для різних методів знаходження Хеммінгової віддалі. Охарактеризовано недоліки і переваги різних запропонованих способів кодування атрибутів зображення.