ВИНИКНЕННЯ ПОЗАШТАТНИХ СИТУАЦІЙ У ШЛЕЙФАХ ГАЗОВИХ СВЕРДЛОВИН ВНАСЛІДОК ГІДРАТОУТВОРЕННЯ - Poberezhny, L.Ya.; Hrytsanchuk, A.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Розвиток нафтогазової промисловості призводить до нагальної потреби вирішення проблеми охорони навколишнього середовища, оскільки ґрунт, вода, повітря, які виступають безпосередніми факторами технологічного процесу, зазнають несприятливої трансформації, і тільки зниження або усунення негативних наслідків гарантує екологічну та економічну безпеку. Проблемою перекачування продукції є низка негативних чинників, одним з яких є перекриття перерізу трубопроводу газогідратними утвореннями, що призводить до фінансових затрат та зменшення видобутку газу. Закупорення газовими гідратами промислових газопроводів в осінньо-зимовий період завжди супроводжується сприятливими термодинамічними умовами середовища, високим тиском та низькою температурою транспортування. Проведено аналіз температурного розподілу по регіону загалом та встановлено, що найтеплішою областю у східному регіоні є Луганська обл., а найхолоднішою – Сумська. Побудовано розподіл температури ґрунту для Східного нафтогазового регіону України. Сумарне напруження у внутрішній стінці пошкодженого трубопроводу в кілька разів перевищує номінально-розрахункові, що дає змогу стверджувати про істотний негативний вплив локальних корозійних уражень. У роботі науково обґрунтовано вибір діапазону рівнів навантажень для втомних випробовувань з урахуванням концентрації напружень та показано, що внаслідок гідратної корозії довговічність матеріалу труб може істотно зменшуватися.