МЕТОДИКА РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ МАЙБУТНІХ ДИЗАЙНЕРІВ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ - Kozak, T.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Обґрунтовано доцільність дослідження проблеми розвитку творчого мислення в контексті підготовки до дипломного проектування. З’ясовано, що система освіти вимагає оновлення підготовки кваліфікованих фахівців та очікує від викладачів вищих навчальних закладів творчого самовиявлення, професійної індивідуальності. Визначено, що на завершальній стадії професійної підготовки у навчальному закладі важливим засобом активації навчального процесу є дипломний проект, який інтегрує знання з усіх фундаментальних і професійно зорієнтованих дисциплін. Розглянуто питання науково-дослідної роботи студента та поняття "творчість". Зазначено, що важливу роль потрібно відводити пошуковим творчим методам навчання, а також те, що творчий потенціал може бути визначений як сукупність здібностей та інших рис, що сприяють творчому мисленню. Встановлено, що розвиток творчих здібностей особистості є одним з основних завдань сучасної професійної освіти і стає очевидною необхідність пошуку нової методики розвитку творчого мислення. Викладено методику розвитку творчого мислення, яка повинна містити стандартний навиковий тренінг з включенням вправ з розвитку креативності, мета якої полягає в усвідомленні і подоланні кордонів мислення майбутнього фахівця, використання всього розумового потенціалу для роботи над завданнями. З’ясовано, що нова методика розвитку творчого мислення є необхідним засобом і повинна виступати домінантним вектором у творчому мисленні під час підготовки до дипломного проектування.