ПОШИРЕННЯ І РОЗВИТОК ЧОРНОЇ ПЛЯМИСТОСТІ ЛИСТЯ ТРОЯНД (DIPLOCARPON ROSAE F. A. WOLF.). ТА ЗАХОДИ ЗАХИСТУ ВІД НЕЇ В УМОВАХ УРБОЕКОСИСТЕМ УКРАЇНИ - Marchenko, A.B. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
За результатами фітосанітарного моніторингу агробіоценозів представників роду Rosa L. в умовах озеленення урбоекосистем Лісостепу України встановлено: поширення чорної плямистості листя становило 46,9±18,5 % за середньодобової температури повітря 19,4±3,9 ºС, кількості опадів – 15,8±19,4 мм, ВВП – 66±19 %, ГТК – 1,4±2,0. Поява перших ознак чорної плямистості листя троянд відбувалася за середньодобової температури 17,3±0,7 ºС; кількість опадів – 13,1±6,7 мм; ВВП – 58,2±1,8 %; ГТК – 1,15±0,6; масовий прояв – 21,25±4,5 ºС; опади – 35,4±24 мм; ВВП – 71±8 %; ГТК – 2,8±1,6. За показниками полігенної стійкості до D. rosae F.A. Wolf зразки колекції роду Rosa L. розподілено на імунні (R) – 22,1 %, практично стійкі (R+) – 47,1 %, середньостійкі (S/) – 29,4 %, дуже сприйнятливі (S+) – 1,4 %; за групами: чайно-гібридних троянд: (R) – 17,7 %, (R+) – 26,5 %, (S/) – 13,3 %; витких: (R) – 2,9 %, (R+) – 16,2 %, (S/) – 10,2 %, (S+) – 1,5 %; англійських: (R) – 1,5 %, (R+) – 2,9 %, (S/) – 2,9 %; флорибунда: (R+) – 1,5 %, (S/) – 2,9 %, до загальної кількості досліджуваних сортозразків. За результатами імунологічної оцінки виділено генотипи, які мають практичне значення для селекції як джерела полігенної стійкості і для агроекології як фактор добору високовірулентних патотипів гриба D. rosae F.A. Wolf із групи чайно-гібридної троянди – 28; витких троянд – 4; флорибунда – 2; англійські – 4 сортозразки. Ефективними біопрепаратами від чорної плямистості листя троянд є такі: Трихопсин – 72,8 %, Триходермін БТ+Планриз БТ (1:1) та Триходермін БТ+Гаупсин БТ (1:1) по 72,3 %, Планриз БТ – 65,3 %.