ВРОЖАЙНІСТЬ СОРГО ЗВИЧАЙНОГО СОРТУ "БІОМАС 150" ЗАЛЕЖНО ВІД УДОБРЕННЯ СІРКОЮ - Bury, M.; Hury, G.; Dawidowski, A.; Opatowicz, N.; Sobolewska, M.; Swiderska-Ostapiak, M.; Bashutska, U. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Польовий експеримент проведено протягом вегетаційного періоду 2014 р. на ґрунті комплексу "житній добрий" у сільськогосподарській дослідній станції в Ліпніку біля Штаргарда. Розглянуто три варіанти удобрення: 0 – контрольний (PK), N – PK+N і S – PK+N+S Сорго звичайне сорту "Біомас 150" розвивалося дуже добре і позитивно реагувало на вплив мінеральних добрив. Мінеральне удобрення азотом і сірчано-вапняною сумішшю, отриманою від промислової десульфуризації димових газів (варіант S), що містить сірку (17 % S = 42,5 % SO3), позитивно вплинуло на біометричні характеристики рослин сорго (висоту й товщину стебел) і фізіологічні параметри (індекс вмісту хлорофілу SPAD і асиміляційну площу рослин – LAI). Підтверджено значний вплив комбінованого мінерального удобрення азотом та сіркою, що міститься в сульфаті кальцію (варіант S) на вихід сирої маси. Відбулося його збільшення близько 49 %, з 73,6 на контрольному об’єкті до 109,4 т·га-1 (варіант S). Також вихід сухої речовини збільшився із 23,5 т·га-1 до 30,8 т·га-1 або близько 31% стосовно контрольного варіанта (0).