СТРУКТУРА ЦЕНОПОПУЛЯЦІЙ ULMUS CARPINIFOLIA RUPP. EX SUCKOW І U. LAEVIS PALL. ОСТРОВА ХОРТИЦЯ - Zaytseva, I.A.; Bessonova, V.P.; Tkach, V.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Досліджено структуру і показники життєвості ценопопуляцій Ulmus carpinifolia і Ulmus laevis двох байрачних лісів острова Хортиця. Встановлено старіння ценопопуляцій U. carpinifolia і U. laevis, в особин яких виявлено порівняно низькі бали життєвості і продуктивності, що в умовах неконтрольованої рекреації може призвести до їх остаточної деградації. Просторову структуру популяцій U. carpinifolia і U. laevis у байрачному лісі можна віднести до дифузійного типу, хоча скупчення особин прегенеративної фракції мають локалізований характер.