ЕКОЛОГІЧНА РОЛЬ ОМОЛОДЖУВАЛЬНОГО ОБРІЗУВАННЯ ДЕРЕВ РОДУ TILIA L. У ВУЛИЧНИХ НАСАДЖЕННЯХ ЖИТОМИРА - Oleksiychenko, N.O.; Matkovska, S.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Наведено результати вивчення впливу омолоджувального обрізування на дерева роду Tilia L., визначено фітосанітарний стан представників видів липи серцелистої (Тilia cordata Mill.) та липи крупнолистої (Тilia platiphyllos Scop.) на центральних вулицях Житомира. Встановлено, що глибоке обрізування крони дерев липи з роками негативно впливає на життєвий стан дерев, позначається на їхній декоративності, прискорює процеси старіння та скорочує середню тривалість життя. Виявлено, що дерева роду Тilia L., які піддавались глибокому обрізуванню крони, найчастіше уражуються трутовиком справжнім (Phellinus igniarius (L.) Quél. та трутовиком лускатим (Polyporus squamosus (Huds.) Fr.).