АНАЛІЗ ПРОСТОРОВОГО СЕРЕДОВИЩА ЛАНДШАФТНОЇ АРХІТЕКТУРИ СКВЕРУ ІМ. І. Д. ЧЕРНЯХОВСЬКОГО У МІСТІ УМАНЬ ТА РОЗРОБЛЕННЯ ПРОЕКТУ ЙОГО РЕКОНСТРУКЦІЇ - Shlapak, V.P.; Yegorov, Yu.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Підтверджено, що основні властивості просторової композиції архітектурно-ландшафтного середовища історичного міста Умані, його загальні та локальні прояви визначаються тенденціями формування об’ємно-планувальних структур та результатом еволюції містобудівних утворень під впливом соціальних, економічних та екологічних процесів розвитку. Виявлено, що на початку ХХ ст. на розі вулиць Садової та Старої (Гоголя) знаходилась садиба Н. Фішмана зі старими кедрами, соснами, дубами. На початку 20-х років ХХ ст. у садибі розмістився відділ народної освіти Уманщини, а згодом – клуб червоних офіцерів. У липні 1941 р. територію садиби німці використали для поховання німецьких солдатів. Після війни місце підготовлено для спорудження пам’ятника генералу І.Д. Черняховському – двічі Герою Радянського Союзу. Відкриття пам’ятника відбулося 24 жовтня 1948 р. Висвітлено історію життєвого шляху уродженця села Оксанено Уманського р-ну генерала армії І.Д. Черняховського. Досліджено сучасний стан скверу ім. І.Д. Черняховського. З’ясовано, що наявний стан благоустрою та озеленення скверу потребує істотного оновлення. Встановлено, що зазначену ділянку можна використати для комплексної реконструкції скверу за розробленнями, які передбачають розміщення споруд, малих архітектурних форм, елементів благоустрою, функціональне зонування, формування безперервної системи озелененої території. Запропоновано поетапну реконструкцію території скверу, де потрібно забезпечити максимальне збереження ділянок з наявними насадженнями. Розкрито проблему розробки щодо гуманізації, екологізації та окультурення просторового середовища ландшафтних парків.