ВПЛИВ ФРАКЦІЙНОГО СКЛАДУ ДЕРЕВИНИ НА ПРОЦЕС ГАЗИФІКАЦІЇ - Lys, S.S.; Mysak, Yo.S.; Kravets, T.Yu. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Сьогодні існує тенденція до децентралізації енергетики, тобто використання когенераційних установок для вироблення тепла та електрики. Перспективними когенераційними установками є двигуни внутрішнього згорання, які працюють на синтез-газі. Тому газифікація деревини для вироблення синтез-газу – найбільш перспективний і екологічний спосіб перероблення біомаси. Теплотворна здатність синтез-газу, отримуваного внаслідок газифікації деревного палива, може змінюватися залежно від різних факторів. Основними факторами, які впливають на процес газифікації, є: фракційний склад деревини; кількість повітря, поданого в камеру газифікації; висота активного шару й інших факторів, залежних від палива, яке газифікується, і параметрів газифікатора. Будь-яку деревину для подальшого термічного перероблення потрібно подрібнити. У разі виробничої потреби, деревину подрібнюють до технологічної тріски різних фракцій рубальними машинами (їх ще називають деревними дробарками, шредерами). Вибір рубальної машини залежить від виробничої потреби. Сучасні рубальні машини дають змогу здійснювати тонке налаштування вихідного матеріалу за розміром деревини. Зважаючи на дефіцит і ціну енергоносіїв, на перший план виходить використання подрібнених деревних відходів як палива для газогенераторних установок та котлів на твердому паливі.