ОСОБЛИВОСТІ РОЗМІРНО-ЯКІСНОЇ СТРУКТУРИ ДЕРЕВ ГІРКОКАШТАНА ЗВИЧАЙНОГО В ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕННЯХ МІСТА КИЄВА - Lesnik, O.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Виконання матеріальної оцінки дерев, які ростуть в урбанізованому середовищі, є важливим елементом ефективної системи управління міським зеленим господарством. У процесі пошуку методичного підходу, який забезпечував би достатньо високу точність та адекватність розроблених математичних моделей, вирішено здійснювати моделювання розмірно-якісної структури деревини гіркокаштана звичайного зелених насадженнях Києва у відносних величинах залежно від діаметра дерева. Унаслідок регресійного аналізу встановлено статистично значущий зв’язок показників розмірно-якісної структури деревини: Рділ, Рдров, Рвідх, Ргрб, Рсрд, Рдрб – відсотки ділової деревини, відходів, дров від загального об’єму стовбура та грубої, середньої та дрібної деревини від об’єму ділової відповідно до діаметра дерева. Розроблено математичні моделі розмірно-якісної структури дерев гіркокаштана. На основі розроблених математичних моделей опрацьовано нормативи для виконання матеріальної оцінки об’ємів деревини. На відмінну від чинних нормативів, розроблені таблиці розмірно-якісної структури є безрозрядними, це можна пояснити тим, що для сукупності територіально віддалених дерев визначати розряд висот є некоректно. Запропоновані нормативи відповідають основним вимогам щодо точності лісотаксаційних нормативів і можуть використовуватися для обліку деревини, яку заготовлюють під час реконструктивних робіт у зелених насадженнях міст та інших населених пунктів.