КІЛЬКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ ДЕРЕВ ЯЛИЦІ БІЛОЇ, БУКА ЛІСОВОГО ТА ЯЛИНИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ У ДЕРЕВОСТАНАХ НПП "ВИЖНИЦЬКИЙ" - Stratiy, N.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Наведено результати дослідження якісних показників компонентів фітомаси стовбура та крони модельних дерев основних лісотвірних видів Національного природного парку "Вижницький". Проведено відбір, групування та опрацювання даних тимчасових пробних площ досліджуваного регіону. Всього використано 33 тимчасових пробних площі, які заклали особисто автор та науковці кафедр лісового менеджменту, лісової таксації та лісовпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) України. Досліджено базисну щільність деревини і кори стовбурів та гілок дерев, а також вміст сухої речовини у листі (хвої). У межах досліджень базисної щільності визначено такі показники: середня щільність деревини стовбурів; середня щільність кори стовбурів; середня щільність деревини гілок; середня щільність кори гілок. Для компонентів фотосинтезуючої фракції, крім вмісту абсолютно сухої речовини у листі (хвої), також було проаналізовано відсоток хвої в деревній зелені. Проведено порівняльну характеристику отриманих показників щільностей компонентів фітомаси стовбура та крони дерев головних лісотвірних видів НПП "Вижницький" із нормативно-довідковими. На прикладі ялиці білої, проаналізовано вплив віку на середню щільність деревини та деревини в корі. Проведені дослідження кількісних характеристик якісних ознак дадуть змогу розробити базу даних для оцінювання та моделювання дерева та насадження.