МОНИТОРИНГ СОДЕРЖАНИЯ ТЯЖЕЛЫХ МЕТАЛЛОВ В ПОЧВАХ ТЕРРИТОРИЙ, ПРИЛЕГАЮЩИХ К ДОБРОТВОРСКОЙ ТЭС - Kovalchuk, O.P.; Snitynskyy, V.V.; Shkumbatyuk, R.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Досліджено вплив Добротвірської ТЕС на процес накопичення та міграцію важких металів (ВМ) у ґрунтах прилеглих територій. За результатами наших досліджень встановлено підвищення вмісту ВМ у ґрунтах, відібраних на відстані 1,5-2,5 км від Добротвірської теплоелектростанції (ДТЕС). На віддаленні від ДТЕС виявлено тенденцію до зниження вмісту ВМ. На всіх відстанях від ДТЕС моніторингових ділянок проходить акумуляція сполук нікелю, плюмбуму, цинку. Встановлено взаємозалежність та кореляцію між вмістом ВМ та рН ґрунтів і деякими агрохімічними показниками досліджуваних ґрунтів. Виявлено істотне перевищення в досліджених зразках ґрунту вмісту таких ВМ, як плюмбуму, купруму, феруму, мангану та нікелю порівняно з контрольною точкою. Встановлено пониження вмісту гумусу у ґрунтах та підвищення значення рН для дерново-опідзолених ґрунтів. Рекомендовано контролювати джерела викидів забруднювальних речовин і дотримуватись вимог відповідного природоохоронного законодавства. З-поміж усіх типів електростанцій найбільший негативний вплив на довкілля чинять теплоелектростанції. Це пов’язано, здебільшого, з екологічними аспектами спалювання органічного палива. Вугільний попіл є своєрідним концентратом сполук кількох елементів. Якби він легко вловлювався, то вже давно став би важливою рудною сировиною. А тому випадання цього пилу з року в рік на ті ж території, рано чи пізно, підвищить вміст токсичних важких елементів у компонентах навколишнього середовища далеко поза безпечну позначку [2].