АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ПРОБЛЕМ МЕТОДОЛОГІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ВУГЛЕВОДНЕВИХ ГАЗІВ - Motalo, A.V.; Stadnyk, B.I.; Motalo, V.P. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Розглянуто і проаналізовано проблематику розвитку сучасної газової кваліметрії. Проаналізовано та означено теоретичні, практичні і нормативно-методологічні задачі оцінювання якості різних видів вуглеводневих газів – природних, зріджених та скраплених (нафтових) газів. Розроблено методику визначення рівня якості природного газу як джерела енергії, яка ґрунтується на методології кваліметричних вимірювань з урахуванням компонентного складу газу і всіх його фізико-хімічних властивостей, що впливають на теплотворну здатність газу і зміст енергії в ньому.