ВПЛИВ УДОБРЕННЯ СІРКОЮ НА РІСТ І ВРОЖАЙНІСТЬ КОРМОВОЇ КУКУРУДЗИ - Bury, M.; Stankowski, S.; Hury, G.; DawidowskiА.; Opatowicz, N.; Sobolewska, M.; Kowalewska, R.; Bashutska, U. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Польовий експеримент проведено протягом вегетаційного періоду 2014 р. на ґрунті комплексу "житній добрий" на сільськогосподарській дослідній станції у Ліпніку біля Штаргарда. Розглянуто три варіанти удобрення: 0 – контрольний (PK), N – (PK+N) і S – (PK+N+S). Кукурудза сорту P8609 розвивалася дуже добре і позитивно реагувала на вплив мінеральних добрив. Мінеральне удобрення азотом і сірчано-вапняною сумішшю, отриманою від промислової десульфуризації димових газів (варіант S), що містить сірку (17 % S=42,5 % SO3), позитивно вплинуло на біометричні характеристики рослин кукурудзи (висота, висота сидіння качанів, товщина стебел) і фізіологічні параметри (індекс вмісту хлорофілу SPAD та асиміляційну площу рослин – LAI). Підтверджено значний вплив комбінованого мінерального удобрення азотом та сіркою, що міститься в сульфаті кальцію (варіант S), на вихід сирої маси. Відбулося його збільшення на близько 8 %, від 48,6 (варіант N) до 52,6 т · га-1 (варіант S). Також збільшився вихід сухої речовини від 25,2 т·га-1 до 25,3 т·га-1 стосовно варіанта N (PK+N). Номінальна врожайність зерна збільшилася під впливом комбінованого внесення азоту та сірки (варіант S) від 10 (варіант N) до 10,7 т · га-1, тобто до 8 %.