РІСТ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ КУЛЬТУР СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ З РІЗНОЮ ГУСТОТОЮ - Zhukovskyi, O.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Представлено результати вивчення впливу густоти деревостану на основні таксаційні показники 38-річних культур сосни звичайної. У процесі проведених досліджень встановлено, що середній діаметр деревостанів на секціях з різною їх густотою відрізняється від контролю на 5-10 %, а середня висота – на 5-8 %. Найбільшу різницю простежено у запасах деревостанів і становить 9-18 % між секціями і контролем. Зроблено висновок, що задана в молодому віці густота деревостану зберігає значний вплив на таксаційні показники через 38 років. Матеріали досліджень свідчать, що стояння дерев із густотою 4000 шт.·га-1, незалежно від способу рубки догляду, є оптимальним для отримання високого запасу деревини.