ПИТАННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТУЇ ВЕЛЕТЕНСЬКОЇ У ЛІСОВОМУ ГОСПОДАРСТВІ РІВНИННОЇ ЧАСТИНИ ЛЬВІВЩИНИ - ІvchenkoА.І.; PundiakО.І.; FajdaV.О. (Scientific Bulletin of UNFU, 2015)
Відсутність типових лісових об’єктів туї велетенської Thuja plicata D. Don. для досліджень до певної міри компенсовано обстеженням великорозмірної біогрупи цього виду, що сформувалася на місці колишнього розсадника, а також менших біогруп у п’яти парках регіону. Потенційну продуктивність насаджень оцінено за класом бонітету. На всіх ділянках цей показник вищий, ніж у великорозмірній біогрупі туї велетенської у селі Задвір’я, де ріст дерев гальмується наявністю шару мергелю у ґрунті. Ріст найкращих біогруп відповідає І класу бонітету. За результатами виявлених тенденцій рекомендовано тую велетенську для закладання експериментальних лісових насаджень з метою можливості отримання у перспективі більш ґрунтовних висновків щодо широкого використання цього виду в лісових насадженнях.