ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД МІЖБЮДЖЕТНИХ ВІДНОСИН ТА МОЖЛИВІСТЬ ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ В УКРАЇНІ - Plynyuk, N.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Сьогодні питання реформування бюджетної системи України виходять на перший план, адже фінансова децентралізація є однією з фундаментальних умов незалежності та життєздатності органів місцевої влади. Роль місцевих податків та зборів у наповненні місцевих бюджетів у нашій країні залишається незначною. Тому, розглянувши проблеми формування місцевих бюджетів як в Україні, так і в окремих зарубіжних країнах, можна дійти висновку, що продовження вивчення досвіду унітарних країн із розвиненою децентралізацією може стати у нагоді під час вироблення та запровадження політики реформування системи місцевих бюджетів в Україні. Важливо звернути увагу на досвід країн Європейського Союзу. Цікавим для глибшого аналізу також є досвід саме унітарних країн, трансформація моделі управління регіонами, в яких позитивно зарекомендувала себе, зокрема у сфері наповнення місцевих бюджетів.