ФІНАНСОВО-ПРОМИСЛОВІ ГРУПИ: ПОНЯТТЯ, СТРУКТУРА ТА ТИПИ - Zhikhartseva, O.O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Розглянуто поняття, структуру та типи фінансово-промислових груп (ФПГ). Зазначено, що фінансові-промислові групи є найдосконалішою формою кооперації в економіці, що підтверджено практикою їх діяльності. А в сучасних умовах розвиток таких груп стає одним із основних напрямів розвитку світової економіки і посилюється мотивація підприємств до входження у ФПГ. Така ситуація пов’язана з можливістю забезпечити контроль над підприємствами з метою налагодження вигідних технологічних і господарських зв’язків. Наведено класифікацію фінансово-промислових груп як за кількісними та якісними критеріями, так і за організаційно-структурними формами. Зроблено висновок про те, що розвиток ПФГ в Україні дасть змогу вирішити низку проблемних питань, спричинених трансформаційними процесами в економіці країни. Саме на засадах формування ФПГ може бути забезпечено ефективну трансформацію української економіки, пришвидшення вирішення комплексу питань з подолання кризових явищ, підвищення ролі вітчизняного виробництва у міжнародному поділі праці.