ДЕПОНОВАНИЙ ВУГЛЕЦЬ ТА ЗАПАС ЕНЕРГІЇ У ГРУБОМУ ДЕРЕВНОМУ ДЕТРИТІ ВІЛЬХОВИХ ЛІСІВ УКРАЇНСЬКОГО ПОЛІССЯ - Kotlyarevska, U.M.; Bilous, A.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Здійснено аналіз бази даних повидільної характеристики вільхових лісів Українського Полісся та встановлено запас сухостою і деревної ламані у вільшаниках за даними повидільної бази даних лісовпорядкування. Встановлено особливості структури запасу сухостою і деревної ламані за лісівничо-таксаційними параметрами. Визначено, що насадження вільхи клейкої в Українському Поліссі мають запас сухостою 145 тис. м3 та деревної ламані – 41 тис. м3,зокрема тільки 3 % деревної ламані вважають ліквідною. Визначено, що середній запас сухостійних дерев становить 11,0 м3∙га-1, а середній запас деревної ламані – 10,2 м3∙га-1. Зазначено, що основний запас сухостійних дерев та деревної ламані клейковільхових лісів (88,7 %) зосереджено у деревостанах вегетативного походження. Вказано, що частка запасу сухостою і деревної ламані відносно загального запасу стовбурів у корі клейковільхових насаджень Українського Полісся із сухостоєм та деревною ламанню становить 7,8 %. Визначено, що за площею частка насаджень вільхи клейкої вегетативного походження становить 89,5 % усіх лісів з наявним грубим деревним детритом понад 5 м3 ∙ га-1. У межах Українського Полісся у грубому деревному детриті (сухостій і деревна ламань) клейковільхових насаджень накопичено вуглецю 39,9 Гг С. Депонований вуглець у мортмасі сухостою вільхових насаджень у межах адміністративних областей у середньому становить від 2,2 Мг С · га-1 (Волинська обл.) до 3,0 Мг С · га-1 (Київська і Чернігівська обл.). Загальний запас енергії у грубому деревному детриті вільшаників становить 1,43 ПДж. В умовах Українського Полісся запас енергії в деревній ламані змінюється від 61 ГДж · га-1 (Сумська обл.) до 125 ГДж · га-1 (Чернігівська обл.).