ОСОБЛИВОСТІ ВОДНОГО РЕЖИМУ ОСНОВНИХ ТИПІВ ҐРУНТІВ КІНБУРНСЬКОЇ ПІЩАНОЇ АРЕНИ - Yukhnovskyi, V.Yu.; Pirogova, P.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Опрацьовано 60 ґрунтово-лісотипологічних описів Кінбурнської піщаної арени. Виявлено і детально охарактеризовано п’ять основних типів ґрунтів, найпоширенішими з яких є дерновий розвинений супіщаний на давньоалювіальних піщаних відкладеннях та дерново-слаборозвинений глейовий на похованих чорноземних ґрунтах. Встановлено, що польова вологоємність ґрунтів змінюється в межах 4-30 % від ваги абсолютно сухого ґрунту. Найменше значення цього показника зафіксовано у дерново-розвинених супіщаних ґрунтах на давньоалювіальних піщаних відкладеннях, яке становило 4,2 %. Інтенсивність поглинання води в різних гігротопах розподілилася у такій послідовності (за зменшенням): дуже сухі бори – сухі бори – свіжі бори. Ущільнення ґрунту в рядах вплинуло на швидкість водопроникності, яка у 1,2-1,5 раза перевищувала показник просочування води у міжряддях порівняно з рядами. Результати гідрологічних досліджень показали, що ґрунти Кінбурнської піщаної арени належать до випітного типу водного режиму, де кількість вологи, яку втрачає ґрунт, значно перевищує кількість опадів.