ПРИРОДНЕ ВІДНОВЛЕННЯ БУКОВОГО (Fagus sylvatica L.) ПРАЛІСУ В УМОВАХ ВОЛОГОЇ ЧИСТОЇ БУЧИНИ - Shparyk, Yu.S.; Yanovska, I.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Стаціонарні дослідження 15-річної динаміки природного відновлення на 10 га монодомінантного букового пралісу в умовах вологої чистої бучини вказали на постійну присутність значної кількості підросту (26 тис. шт./га), але частка бука в його складі в два рази менша, ніж у деревостані. Виявлено високу мінливість природного відновлення, як кількісно (від 24 до 32 тис. шт./га), так і за породним складом (від 3Бк3Яв3Клг1Яс+Ільм до 6Бк3Яв1Клг+Ільм, Яс, Гор, Чш) внаслідок масової появи дрібного букового підросту та підросту черешні і горобини. Встановлено залежність показників підросту більшою мірю від динаміки прогалин в основному наметі пралісу під впливом стихійних явищ, а меншою – від успішності плодоношення місцевих порід. Кореляція кількості підросту на 160 дослідних об’єктах з показниками деревостану пралісу здебільшого слабка. Найбільші значення коефіцієнтів кореляції отримано для взаємозв’язків кількості підросту з абсолютною повнотою (0,17-0,28) та запасом деревини (0,15-0,30). Взаємна кореляція між показниками природного відновлення має вже значно вищі значення, зокрема виявлено високу кореляцію загальної кількості підросту з кількістю дрібного (0,84) та середнього (0,79) підросту.