МОРФОЛОГО-ФРАКЦІЙНИЙ СКЛАД І ЗАПАСИ ЛІСОВОЇ ПІДСТИЛКИ ДУБОВИХ НАСАДЖЕНЬ У ЛІСОВОМУ ФОНДІ ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА "СМІЛЯНСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО" - Seheda, Yu.Yu. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Визначено морфолого-фракційний склад і запаси лісової підстилки в дубових насадженнях за трьома варіантами лісопоновлення 2008 р. в однакових лісорослинних умовах. Встановлено, що лісова підстилка дубових насаджень характеризується різним ступенем потужності. Виявлено, що молоді рослини дуба звичайного, які проросли із жолудів, формують менш потужну лісову підстилку порівняно з контейнерними сіянцями. Запропоновано лісову підстилку дубових насаджень розподіляти за такими фракціями: листки, гілки, плоди, кора, розкладена та напіврозкладена органічна маса. За результатами аналізу фракційного складу підстилки з’ясовано, що основну її частину становлять гілки, напіврозкладена та розкладена органічна маса. Встановлено, що на ділянках лісопоновлення із залученням контейнерного садивного матеріалу розкладання органічної маси лісової підстилки відбувається інтенсивніше порівняно з ділянками, де проведено висівання жолудями. Встановлено, що запас лісової підстилки в чистих дубових насадженнях є невеликим, а вищі значення властиві для насаджень, які були створені сіянцями із закритою кореневою системою. Доведено, що у мішаних за складом насадженнях дуб звичайний росте краще, ніж у чистих, де він формує менші запаси лісової підстилки. Визначено, що дубові насадження в умовах Правобережного Лісостепу за умов достатнього рівня зволоження формують двошарову за будовою і напіврозкладену за станом лісову підстилку.