ДЕФЕРИЗАЦІЯ ПРИРОДНИХ ВОД МЕТОДОМ ГЛИБОКОЇ АЕРАЦІЇ - Savchuk, L.V.; Kurylec, O.H.; Vasiichuk, V.O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Від вмісту сполук Феруму у воді залежить стан здоров’я людей. Тому деферизація питної води є важливою стадією водопідготовлення. Серед відомих методів вилучення сполук Феруму найпоширенішими є безреагентні, які покращують показники якості води, але не впливають на вартість очищення. Процес очищення зводиться до створення великої поверхні контактування між газовою та рідкою фазами, чого досягали застосуванням горизонтального абсорбера з ковшоподібними диспергаторами. Досліджено залежність тривалості процесу деферизації від концентрації сполук Fe2+ у воді. З’ясовано, що за невисокого вмісту сполук Феруму (10-20 мг/дм3) уже за 30-50 с досягали 50 % вилучення, а за 120 с – 100 %. Зростання вмісту сполук Феруму до 40 мг/дм3 і вище збільшує тривалість процесу до 10 хв. Виявлено дві області перебігу процесу. Перша характеризується високою фіктивною швидкістю окиснення (9,15-5,75 мг/дм3·хв), друга – меншою (4,0-0,51 мг/дм3·хв). Це можна пояснити високою концентрацією сполук Феруму та великою швидкістю фізичного розчинення кисню у воді в початковий період, що дає змогу їм активно взаємодіяти. У другій області концентрація сполук Феруму зменшується, а кисню зростає і наближається до рівноважної для умов експерименту. Водночас ймовірність зустрічі молекул, зіткнення і взаємодії зменшується, процес гальмується. Встановлено, що зміна густини зрошення у межах 48,6-83,7·10-3 м3/нм3 пришвидшує процес деферизації для концентрацій Fe2+ від 10 мг/дм3 до 40 мг/дм3. Підвищення концентрації сполук Феруму дещо сповільнює процес і погіршує якість очищення води. Відтак горизонтальний абсорбер з ковшоподібними диспергаторами є ефективним апаратом для глибокої аерації та очищення природних вод від сполук Феруму.