ОСНОВНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ПРОЦЕСУ МОДИФІКУВАННЯ БІТУМІВ ГУМОВОЮ КРИХТОЮ - Nagurskyy, A.O.; Grynyshyn, O.B.; Khlibyshyn, Yu.Ya.; Kochybey, V.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Нафтові бітуми є одними з найважливіших інженерно-будівельних матеріалів, які широко використовують у дорожньому будівництві, для виготовлення покрівельних і гідроізоляційних матеріалів. Вони водонепроникні та стійкі до руйнувань за низьких температур, нетоксичні і їх можна безпечно використовувати для покриття поверхонь різного призначення. Нафтові бітуми повинні володіти комплексом механічних та адгезійних властивостей. Нафтові бітуми через свої природні властивості не здатні створювати умови для довготривалої роботи дорожніх покриттів під дією сучасних високих транспортних навантажень. Тому для покращення властивостей бітумів проводять їх модифікування. Одним з напрямків підвищення якості бітумів з покращеними експлуатаційними характеристиками є їх модифікування полімерними матеріалами. Модифікування бітуму полімерами позитивно впливає на основні властивості бітумів, але вартість модифікованого бітуму значно зростає, тому що полімери є досить дорогими. На цей час для модифікування бітумів широко використовують гумову крихту, яку отримують за допомогою дроблення зношених автомобільних шин. Як об’єкти досліджень використано будівельний бітум марки БНБ 70/30 і гумову крихту фракцією 2 мм, яку отримують внаслідок дроблення зношених автомобільних шин. Вивчено механізм модифікування бітуму гумовою крихтою, зокрема досліджено закономірності процесу розчинення гумової крихти в бітумі та окремих його компонентах. Проведено термічний аналіз гумової крихти, яку використовували для модифікування. Показано як змінюється груповий склад бітуму після його модифікування. Вивчено як змінюються основні властивості бітуму впродовж всього часу розчинення гумової крихти.