СИСТЕМА ВИДОВОГО РОЗКРИТТЯ ПАРКОВИХ ПЕЙЗАЖІВ У ЯРУЖНО-БАЛКОВИХ УМОВАХ СКЛАДНОГО РЕЛЬЄФУ КИЄВА - Minder, V.V.; Sydorenko, I.O. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Проаналізовано систему видового розкриття паркових пейзажів у яружно-балкових умовах складного рельєфу Голосіївського парку культури і відпочинку ім. М. Т. Рильського у Києві. Закладено три дослідні пішохідні маршрути загальною протяжністю 4490 м. Складено схеми чергувань різних типів просторів на обраних маршрутах з визначенням кількості змін чергувань світла і тіні. Проаналізовано за кількісним складом відкриті, напіввідкриті та закриті простори. На пішохідних маршрутах обрано дев’ять видових точок та охарактеризовано їх за горизонтальним кутом спостереження, глибинами проглядання паркових картин, наявністю композиційних елементів, характером розкриття перспектив. Композиційні особливості цієї паркової території, залежно від умов складного рельєфу та наявних насаджень, характеризуються замкненою системою видового розкриття паркової композиції, більшістю коротких і середніх глибин перспектив та відсутністю кругових кутів огляду. З’ясовано, що на маршрутах переважають закриті типи просторів. Встановлено, що система видового розкриття паркових пейзажів не має певного ритму зміни кадрів. Наведено пропозиції щодо можливостей покращення паркової композиції із обов’язковим збереженням наявних глибин та багатоплановості паркових картин.