АНАЛІЗ ДИНАМІКИ ПОКАЗНИКІВ ВИДОВОЇ РІЗНОМАНІТНОСТІ УГРУПОВАНЬ СОВКОПОДІБНИХ (LEPIDOPTERA: NOCTUOIDEA) В УМОВАХ НАПІВПРИРОДНИХ ЕКОСИСТЕМ ПРИМІСЬКОЇ ЗОНИ МІСТА ЖИТОМИР - Kovtun, T.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Для приміської зони Житомира характерна наявність напівприродних екосистем (тобто порушених людиною біот, що зберігають основні властивості екосистем), в яких відбуваються постаграрні сукцесії. Такі сукцесії є надзвичайно цікавими з погляду дослідження місць перебування совкоподібних та особливостей формування екологічної структури їх популяцій. Виявлена кількість видів (116) свідчить про значну видову різноманітність угруповань совкоподібних у районі зборів. Проаналізовано динаміку таких показників видової різноманітності угруповань совкоподібних (Lepidoptera: Noctuoidea) в умовах напівприродних екосистем приміської зони Житомира: індекс Маргалефа, індекс Менхиника, вирівняність розподілу особин між видами (показник Е), показник Шеннона. Показано, що в умовах постаграрної сукцесії напівприродних екосистем формується стабільна структура угруповань совкоподібних, про що свідчать річні зміни чисельності комплексу совкоподібних та загальної кількості їх видів, а також річна динаміка показників видової різноманітності. З’ясовано, що в умовах агроценозу, відбуваються різкі річні зміни чисельності комплексу совкоподібних та загальної кількості їх видів. Встановлено, що в умовах агроценозу, незважаючи на значний антропогенний прес, створюються достатньо комфортні умови для угруповань нічних метеликів, про що свідчать високі значення всіх розрахованих показників видової різноманітності.