ВИКОРИСТАННЯ ВИТКИХ РОСЛИН ДЛЯ ВЕРТИКАЛЬНОГО ОЗЕЛЕНЕННЯ УМАНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ САДІВНИЦТВА - Varlashchenko, L.H.; Polishchuk, V.V.; Velychko, Yu.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Досліджено використання витких рослин для вертикального озеленення території Уманського національного університету садівництва. Викладено основні теоретичні положення реформування галузі садово-паркового господарства та перехід від категорій озеленення міста до категорій ландшафтної організації, що відповідає сучасним науковим поглядам на цю сферу. З’ясовано, що нині вертикальне озеленення широко застосовують у країнах Європейського Союзу та потребує детального вивчення і впровадження в насадження України. Досліджено та проаналізовано стан витких рослин, які ростуть на території Уманського НУ садівництва та придатні для вертикального озеленення. Доведено, що серед зелених насаджень університету значну частку займають декоративні дерева і кущі, а виткі рослини і ліани використовують в озелененні значно рідше. Основні види витких рослин поділяють на ті, які кріпляться коренями і присосками, вусиками і черешками, а також власне в’юнкі таліани, які охоплюють опори своїми стеблами і піднімаються вгору спіраллю. З’ясовано, що завдяки вертикальному озелененню та засобам ландшафтного дизайну можна в короткий термін на невеличкій території отримати велику площу зелені, оформити і прикрасити садово-паркові споруди, фасади та стіни будівель, ізолювати окремі ділянки одна від одної. Оцінено вплив витких рослин на мікроклімат території Уманського НУ садівництва та надано рекомендації з розроблення теоретичних пропозицій щодо функціонування системи озеленення.