РЕАЛІЗАЦІЯ ЗАДАЧІ ВИБОРУ ОПТИМАЛЬНОГО АВІАМАРШРУТУ НЕЙРОННОЮ МЕРЕЖЕЮ ХОПФІЛДА - Bryndas, A.M.; Rozhak, P.I.; Semenishin, N.O.; Kurka, R.R. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено штучну нейронну мережу Хопфілда для знаходження оптимального авіамаршруту. Вхідними даними для мережі є матриця відстаней між маршрутами. Для порівняння ефективності отриманих результатів розроблено програмний додаток, який реалізує розв’язання задачі комівояжера за допомогою нейронної мережі та повного перебору ("brute force") усіх можливих маршрутів. Показано, що мережа знаходить задовільний за довжиною маршрут, він відрізняється від оптимального в середньому на 7-8 % у випадку кількості міст більше 15, при цьому час та кількість ітерацій для збіжності мережі є істотно меншими. З розумним вибором мережевих параметрів отримано майже 100 % збіжність для формування коректних маршрутів.