ПІДСУМКИ ІНТРОДУКЦІЇ КУЛЬТИВАРІВ CALLISTEPHUS CHINENSIS (L.) NEES У БІЛОЦЕРКІВСЬКОМУ НАУ - Levandovska, S.M.; Chernyak, V.M.; Oleshko, O.G. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Викладено результати багаторічного інтродукційного випробування 88 культиварів Callistephus chinensis (L.) Neеs іноземного походження в умовах Правобережного Лісостепу України. Встановлено календарні терміни цвітіння культиварів різних сортотипів в умовах інтродукції. На основі вивчення ритмів сезонного розвитку рослин виділено 3 фенологічні групи: ранньоквітучі – тривалість періоду "сходи – масове цвітіння" становить 112-120 діб, середньоквітучі – 121-135 діб, пізньоквітучі – 136-145 діб. Найтриваліший період цвітіння характерний для культиварів сортотипу Prinzess. Тривалість вегетації досліджуваних культиварів становить 157-188 діб. Проведено комплексну сортоцінку, яка включала вивчення декоративних та господарсько-біологічних властивостей. Виділено 40 високоперспективних культиварів, які отримали оцінку 130 і більше балів, та 48 – середньої перспективності, оцінені в межах 122-129 балів. Високоперспективні сорти рекомендуємо до застосування у різних варіантах квітникового оформлення садово-паркових об’єктів та вирощування у виробничих масштабах. Зроблено висновок про високу адаптованість культиварів C. chinensis до умов інтродукції.