НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ОЦІНЮВАННЯ КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНОЇ ЦІННОСТІ ПАРКІВ - Gatalska, N.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
На основі аналітичних досліджень принципів та підходів щодо оцінювання паркових ландшафтів, законодавчої та нормативно-правової бази з питань урегулювання функціонування парків як об’єктів культурної спадщини, обґрунтовано науково-методичні підходи до визначення культурно-історичної цінності компонентів паркового простору (зокрема нематеріальних), які характеризують його культурно-історичний потенціал. Сформовано перелік та обґрунтовано змістовне наповнення вхідної документації, яка потрібна для здійснення аналізу культурно-історичної цінності парку, а також визначено основні складники та якісне наповнення наукових матеріалів, які характеризують культурно-історичну цінність об’єкта загалом та окремих компонентів його простору. Результати культурно-історичного оцінювання, виконаного за наведеними науково-методичними рекомендаціями є науковим обґрунтуванням, для добору методів подальших досліджень та глибини їх проведення; визначення фахівців, які мають бути залучені для формування компетентних висновків щодо цінності окремих елементів паркового середовища в контексті культурно-історичної, архітектурної та природної цінності і як результат – окреслення напрямів подальшого дослідження сучасного стану композиційної структури парку.