ПРУЖНИЙ ТА ГРАНИЧНО-РІВНОВАЖНИЙ СТАН ПЛАСТИНЧАСТОГО ЕЛЕМЕНТА КОНСТРУКЦІЇ З КРИВОЛІНІЙНИМ ОТВОРОМ ЗА ДІЇ ЗОСЕРЕДЖЕНИХ СИЛ - Dumanskyy, O.I.; Bekas, B.O.; Protsyk, Yu.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено пружно-рівноважний стан пластинчастого елемента конструкції, послабленого криволінійним отвором, який перебуває під дією зосереджених силових факторів. Для розв’язання поставленої задачі використано апарат аналітичних функцій та побудовано аналітичну функцію, згідно з якою здійснюється конформне відображення зовнішності криволінійного отвору на зовнішність кругового отвору. Такий підхід у дослідженні зумовив можливість отримання замкненого, аналітичного розв’язку задачі. Отримано формули комплексних потенціалів, за якими визначено розподіл концентрації напружень залежно від геометричних характеристик криволінійного отвору та інтенсивності напружень залежно від розкриття тріщини.