ВПЛИВ ПОГОДНИХ УМОВ НА ФУНКЦІОНАЛЬНУ СТРУКТУРУ МІКРОБІОЦЕНОЗУ ДЕРНОВО-ОПІДЗОЛЕНОГО ҐРУНТУ - DemyanyukО.S.; Bunas, O.A.; Sherstoboeva, O.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проаналізовано функціональну структуру п’яти мікробіоценозів дерново-опідзоленого ґрунту природної екосистеми та агроекосистеми залежно від гідротермічного режиму вегетаційного періоду. Ґрунт перелогу характеризується стійким і більш інтегрованим мікробним угрупованням, що дає змогу витримувати вплив дії високих температур і посухи та зберігати функціональну структуру. Для агроекосистеми характерним є менш стійка функціональна структура ґрунту, що визначається як гідротермічними умовами вегетаційного періоду, так і внесеними добривами. Найуразливішу структуру мікробіоценозу ґрунту спостережено під час застосування мінеральної системи удобрення і використанні ґрунту без добрив. За цих умов відбувається диспропорція в мікробному угрупованні та розірвання зв’язків між зимогенним і автохтонним блоками мікроорганізмів. Застосування органічних добрив справляє позитивний вплив на функціональну структуру мікробіоценозу, про що свідчить збільшення кількості кореляційних зв’язків між фізіологічними групами мікроорганізмів.