ПОКРАЩЕННЯ СКЛАДУ ЖИВИЛЬНИХ СЕРЕДОВИЩ ДЛЯ ПРИШВИДШЕННЯ РОСТУ І РОЗВИТКУ ТРОЯНДИ ЕФІРООЛІЙНОЇ В КУЛЬТУРІ IN VITRO - OliynykO.О.; KluvadenkoA.А.; Melnychuk, M.D. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Здійснено дослідження прямого морфогенезу троянди ефіроолійної на сортах української селекції Лань, Лада та Райдуга. Встановлено, що сорти троянди мікроклонально ефективніше розмножуються за використання у ролі експлантатів апікальних меристем вегетативних бруньок (Лада, Лань) або частин пагонів (Райдуга, Лань). Для обраних зразків оптимізовано склад живильних середовищ, що забезпечують пришвидшення росту. Для сорту Лань рослини-регенеранти рекомендовано культивувати на живильному середовищі МС, або QL без додавання гормонів росту; рослини сорту Райдуга – на середовищі Андерсона з подвійним вмістом Fe-хелату та 2,0 мг·л-1 БАП; сорту Лада – на середовищі Андерсона 0,5 мг·л-1 БАП або WPM 1,5 мг·л-1 БАП, 0,1 мг·л-1 НОК.