ВПЛИВ ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ЗАХОДІВ НА ВМІСТ ПІГМЕНТІВ ХВОЇ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ В БОРОВИХ УМОВАХ ЗАХІДНОГО ПОЛІССЯ - Mykhaylenko, M.M.; Kopiy, S.L.; Fizyk, I.V.; Kopiy, M.L.; Hontchar, V.M.; Kopiy, L.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проаналізовано особливості поширення соснових насаджень у борових умовах Західного Полісся. Досліджено вплив доглядових рубок різної інтенсивності на зміну таксаційних показників соснових молодняків і динаміку пігментів у хвої сосни звичайної в умовах свіжого бору. Встановлено, що вміст хлорофілу "b" у хвої дерев сосни звичайної на секціях експерименту та соснового підросту під наметом материнського деревостану є меншим за вміст хлорофілу "а". Відзначено істотне зменшення вмісту хлорофілу "а", "b" та співвідношення хлорофілу "а+b" і каротиноїдів у хвої дерев сосни звичайної на секціях з інтенсивністю прочищення від 15 до 20 %. Визначено, що найменший (0,149 мг/г) вміст каротиноїдів має хвоя сосни звичайної на секції з інтенсивністю проведення прочищення 25 % за кількістю дерев.