ОСОБЛИВОСТІ СЕЗОННОГО РОСТУ ПАГОНІВ ВИДІВ І ФОРМ РОДУ ULMUS L. В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Maslovata, S.A.; Shlapak, V.P. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено особливості структури і розвитку пагонів видів і форм роду Ulmus L. На підставі узагальнення багаторічних фенологічних спостережень вивчено сезонний ріст та розвиток вегетативних органів упродовж вегетації в умовах Правобережного Лісостепу України. Встановлено, що лінійний ріст пагонів у всіх представників роду Ulmus розпочинається майже одночасно в ІІ-ІІІ декаді квітня і триває від 109 до 162 діб. Виявлено такі типи пагонів: ростовий, силептичний, бічний, верхівковий та генеративний, які розвиваються з відповідних типів бруньок. Максимальний приріст пагонів видів і форм роду Ulmus простежено з третьої декади квітня по другу декаду липня, а на кінець липня пагони сягають 77-83 % від загальної їх довжини за вегетаційний період.