ВИЗНАЧЕННЯ СТАНУ ТА СТІЙКОСТІ ВЕЛИКОВІКОВИХ ДЕРЕВ РЕКРЕАЦІЙНИХ НАСАДЖЕНЬ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ - Ivchenko, A.I.; Patsura, I.M.; Kendzyora, N.Z.; Blyusyuk, N.L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Зазначено, що в рекреаційних насадженнях великовікові дерева є основними системоутворювальними компонентами екосистем. Разом з тим, проблемою таких особин є рівень їх механічної стійкості. За ступенем пошкоджень запропоновано три основні категорії оцінювання стійкості таких дерев: особливо небезпечні, небезпечні, потенційно небезпечні, а також одну додаткову – з нечітко вираженим станом між стійкими і потенційно небезпечними. Особливо небезпечні дерева підлягають першочерговому вилученню з насадження. Небезпечні особини можна вилучити згодом. Для потенційно небезпечних дерев доцільно здійснювати господарські заходи, що можуть призупинити деструкційні процеси. Для особин з нечітко вираженим станом рекомендовані періодичні спостереження. Для особливо цінних дерев з пошкодженнями, незалежно від їх стану, бажано практикувати господарські та інженерні рішення для штучного забезпечення механічної стійкості дерев.