АНТИКОРОЗІЙНІ ПОКРИТТЯ НА ОСНОВІ ЕПОКСИДНОГО ЗВ’ЯЗУВАЧА ДЛЯ ЗАХИСТУ УСТАТКУВАННЯ МОРСЬКОГО ТА РІЧКОВОГО ТРАНСПОРТУ - Sapronov, A.A.; Buketov, A.V.; Leshchenko, A.V.; Nigalatiy, V.D. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено корозійну тривкість розроблених епоксидних композитних захисних покриттів, наповнених двокомпонентним бідисперсним наповнювачем. Методом ІЧ-спектрального аналізу та оптичної мікроскопії досліджено структуру захисних покриттів, що дає змогу обрати матеріали для корозійного захисту устаткування морського та річкового транспорту. Додатково проведено дослідження корозійної тривкості матеріалів шляхом аналізу зміни опору та ємності з часом матеріалів у середовищі морської води. Встановлено, що модифіковане бензен-1,3-діаміном захисне покриття із вмістом двокомпонентного наповнювача ультрадисперсного алмазу і карбонату літію характеризується незначною зміною опору ΔR = 2 кОм∙см2 в інтервалі усього часу дослідження (τ = 30 діб). Це свідчить про підвищені антикорозійні властивості розробленого покриття.