МЕТОДИ РОЗРАХУНКУ ОСНОВНИХ ПАРАМЕТРІВ ТВЕРДИХ ДИСПЕРСНИХ МАТЕРІАЛІВ (ПИЛУ, СТРУЖКИ) - Ozarkiv, I.M.; Somar, G.V.; Sokolovsky, I.A.; Kobrynovych, M.S.; Somar, T.A.; Danchivska, O.Ya. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Відомо, що процес оброблення деревини супроводжується утворенням пилу, стружки та тирси, які мають різну форму та яскраво виражену анізотропію. Наведено методи визначення розмірів дисперсних матеріалів (частинок) та їхньої форми. Виявлено, що на практиці розмір частинок неправильної форми характеризують усередненим (еквівалентним) діаметром. Методологія усереднення їх розмірів ґрунтується на основі прямих або опосередковано визначених параметрів цієї частинки. Для визначення усередненого діаметра частинок дисперсного матеріалу із розмірами понад 2 мм використовують пряме вимірювання у трьох взаємно перпендикулярних напрямках з допомогою штангенциркуля або мікрометра. Встановлено, що робота агрегатів, установок підприємств лісопромислового комплексу тісно пов’язана із виділенням газів, подрібнених частинок і газоподібних компонент. В Україні діють науково-обґрунтовані санітарні норми гранично-допустимих концентрацій (ГДК) шкідливих речовин в атмосфері, виражені в масових концентраціях на одиницю повітря (мг/м3). За способом очищення (пиловловлювання) повітря пристрої ділять на такі способи очищення: сухі механічні засоби та пристрої знепилення газів; мокрі методи знепилення; очищення від пилу за допомогою фільтрів; очищення від пилу в електрофільтрах.