ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ УДАРНО-АКУСТИЧНОГО ТА УЛЬТРАЗВУКОВОГО МЕТОДІВ ДЕФЕКТОСКОПІЇ ФАНЕРИ - Baranova, O.S.; Golovach, V.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Існує потреба у створенні обладнання неруйнівного контролю для визначення розшарованих областей фанери на ранніх стадіях виробництва або контролю її якості на кінцевих стадіях. Дослідження високочастотних хвиль у твердих тілах – один з найбільш ефективних методів вивчення та дослідження їх внутрішньої структури. Акустичні хвилі легко проникають у будь-який матеріал, активно взаємодіють з атомами решітки і найчастіше надають унікальну інформацію про середовище поширення. За допомогою акустичних методів у фанерному матеріалі можливо знайти поверхневі та внутрішні дефекти, які представляють собою порушення суцільності, неоднорідності структури, дефекти склейки, пайки тощо. Проведено порівняльний аналіз ударно-акустичного та ультразвукового методів дефектоскопії фанери. Досліджено, що найбільшу кореляцію з ультразвуковим методом контролю розшарування у фанери має вихідний параметр ударного давача – коефіцієнт гармонік.