ЗАЄЦЬ СІРИЙ (LEPUS EUROPAEUS PALL.): ЕКОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ІСНУВАННЯ ВИДУ В СУЧАСНОМУ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Novytskyi, V.P. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено екологічні особливості існування ценопопуляцій зайця сірого у сучасному Лісостепу України. Виявлено стійкі корелятивні зв’язки між поточними факторами навколишнього середовища та чисельністю тварин в угіддях. Встановлено, що посіви кукурудзи на зерно, соняшника і сої, внесення мінеральних добрив та пестицидів, у наведених діапазонах, були найбільш вираженими, що лімітують чисельність виду, чинниками, спільними для всіх природно-сільськогосподарських провінцій лісостепової зони. Примітно, що з п’яти наведених обмежувальних факторів усі належать до групи антропогенні, підгрупи – сільськогосподарські.