МОРОЗОСТІЙКІСТЬ ВИДІВ ТА ФОРМ РОДУ ULMUS L. В УМОВАХ МІСТА УМАНІ - Maslovata, S.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено морозостійкість тканин пагонів і генеративних бруньок представників роду Ulmus L. в умовах вимушеного спокою. Подано результати прямого проморожування пагонів лабораторним методом із застосуванням системи коефіцієнтів з удосконаленою оцінкою ступеня ушкодження тканин, що враховує їх фізіологічну нерівноцінність у життєдіяльності та регенераційній спроможності рослин. Встановлено мінімальні критичні температури, що впливають на ріст та розвиток представників роду, які зростають у культурній дендрофлорі міста Умані. Виявлено, що пошкодження пагона мають подібну тенденцію у всіх досліджуваних видів, що може свідчити про подібність їхніх біологічних властивостей. Найстійкішою до низьких температур була середня частина пагона у міжвузлі, менш стійкими виявилися верхня частина пагона та тканини біля бруньки і брунька.