ВПЛИВ СФОРМОВАНИХ ҐРУНТОСУМІШЕЙ НА ВМІСТ ПЛАСТИДНИХ ПІГМЕНТІВ У ДЕРЕВНИХ ПОРОДАХ НА ПОРУШЕНИХ ЗЕМЛЯХ ЯВОРІВСЬКОГО СІРЧАНОГО КАР’ЄРУ - Kopiy, M.L.; Zaika, V.K.; Kopiy, L.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проведено аналіз впливу порушених ґрунтів на ріст і розвиток різних деревних видів у межах Яворівського сірчаного кар’єру. Визначено вміст пластидних пігментів у листках листяних та хвої хвойних деревних видів на секціях експерименту. Встановлено, що високою концентрацією хлорофілу "а" характеризуються листя дуба звичайного – 5,667 мг/г на контролі та дуба червоного – 4,572 мг/г у штучно створеному дубово-сосновому насадженні на порушеному ґрунті поблизу підземного видобутку сірки № 1. Високим вмістом хлорофілу "а" (6,238 мг/г) відзначається листя берези повислої, що розташована куртинами в межах підземного видобутку № 1. Досліджено, що найнижчий вміст каротиноїдів характерний для хвої сосни на контролі (0,590 мг/г), дещо зростає цей показник (0,623 мг/г) у хвої сосни на ділянці штучно створеного насадження біля підземної видобутки сірки № 1 і найвищого значення (1,063 мг/г) він сягає у хвої сосни на рекультивованій ділянці в межах підземного видобутку сірки № 1. Установлено, що найвищим (5,3) показником співвідношення суми хлорофілу "а+b" до каротиноїдів характеризується хвоя сосни звичайної на контролі.