МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ГУСТОТИ СОСНОВОГО ПІДРОСТУ ЗА ПОКАЗНИКОМ ТРАПЛЯННЯ В УМОВАХ СВІЖИХ СУБОРІВ - Siruk, Yu.V.; Pechenyuk, E.P.; Chernyuk, T.N. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проведено порівняння способів обліку підросту сосни звичайної на майданчиках розміром 2×2, 1×1 та 0,5×0,5 м. Визначено, що для обліку дрібного підросту, у разі густого його розміщення, за точністю і швидкістю виконання роботи найбільш придатними є облікові майданчики площею 0,25 м2. У трьох досліджуваних варіантах обліку встановлено значення показника трапляння, за якого просторове розміщення природного поновлення можна вважати рівномірним. Підтверджено дуже тісний зв’язок між показником трапляння та густотою підросту. Тіснота зв’язку залежить від розміру облікового майданчика – чим він менший, тим кореляційне відношення є більшим. Визначено достовірну модель, яка дає змогу визначати густоту підросту за відсотком його трапляння під час обліку на майданчиках площею 0,25 м2.