ДИНАМІКА ЧИСЕЛЬНОСТІ ТА СТАН РЕСУРСІВ ФАЗАНА ЗВИЧАЙНОГО (PHASIANUS COLCHICUS L.) В УКРАЇНСЬКОМУ ЛІСОСТЕПУ - Novytskyi, V.P. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено динаміку чисельності та стан ресурсів ценопопуляцій фазана звичайного у сучасному Лісостепу України. Встановлено, що упродовж досліджуваних років максимальна щільність фазана звичайного була на початку 2000-х років у Правобережній провінції (ЛС-2) – 0,70 ос./тис. га. Ліміти щільності фазанів у Правобережній та Лівобережній (ЛС-3) природно-сільськогосподарських провінціях становили відповідно 0,24-0,70 та 0,08-0,59 ос./тис. га, а розмахи між крайніми значеннями, своєю чергою, становили 66,4 та 85,7 % від максимальних. На відміну від ЛС-2, де чітко простежено здатність місцевої ценопопуляції до самовідновлення, кількісний стан ценопопуляції фазанів у ЛС-3 цілковито залежав від поповнення угідь штучно вирощеними птахами.