ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ПОГОДНО-КЛІМАТИЧНИХ ЧИННИКІВ НА СТАН І НАСІННЄНОШЕННЯ ЯЛИНИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ (PICEA ABIES (L.) KARST.) ФІНСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ НА КЛОНОВІЙ ПЛАНТАЦІЇ В УМОВАХ ВІННИЧЧИНИ - Neyko, I.S.; Yurkiv, Z.M.; Smashnyuk, L.V.; Bogoslovska, M.S.; Yelisavenko, Yu.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено збереження, стан і насіннєношення ялини європейської фінського походження на клоновій плантації в умовах Вінниччини. Проаналізовано динаміку утворення зрілих шишок упродовж 2012-2016 рр. у клонів фінського походження та місцевої популяції. Встановлено зв’язок між станом дерев та рівнем утворення репродуктивних органів. Вивчено вплив погодно-кліматичних умов на стан і формування репродуктивних органів. Досліджено зв’язок інтенсивності насіннєношення із показниками: середньорічної температури повітря, середньорічних мінімумів та максимумів, суми температур за вегетацію, абсолютних мінімумів та максимумів, суми опадів за рік та вегетаційний період, ГТК Селянінова.